Honden

Blindengeleidehond leidt zijn baasje veilig voorbij de wegwerkzaamhedenBlindengeleidehonden zijn assistentiehonden. Ze zijn speciaal geselecteerd en getraind om blinden en slechtzienden veilig doorheen het verkeer en langs obstakels te leiden zoals containers, stoepborden, laaghangende takken, verkeersborden,  zonweringen of op voetpaden geparkeerde fietsen of verdwaalde vuilniszakken. Zo kan gebruiker en hond overal veilig langs en onder door.

Een blindengeleidehond kent een aantal trajecten naar locaties die voor de gebruiker belangrijk zijn zoals bakker, slager, werklocatie, bushalte, supermarkt. Een bekend misverstand is dat blindengeleidehonden overal de weg zouden weten. Echter, de blinde moet zelf de route kennen en de hond sturen met commando’s. Tijdens de route geeft de hond bepaalde punten, zoals stoepranden, zijstraten, wijziging van hoogtes aan ter oriëntering. Daarnaast kan een aantal commando’s gebruikt worden om de hond bepaalde zaken aan te laten geven, zoals zoek het zebrapad, de trap, een deur, een zitplaats en nog talloze andere zaken. Op plaatsen waar de hond vaak komt, weet hij zelf de weg. Een geleidehond mag tijdens zijn werk niet gevoerd of geaaid worden, dat leidt de hond af van zijn werk. Het afdoen van de beugel is voor het dier een teken dat het even vrije tijd heeft.

Eén van de belangrijkste taken van een blindengeleidehond is zijn intelligente ongehoorzaamheid. Kort gezegd, een geleidehond weigert een commando als dit gevaar oplevert voor hem en zijn baas.

WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com