De stage voor hond én baas!

Voor deze beslissende en laatste stap logeert het toekomstige baasje gedurende twee weken in het opleidingscentrum. Wij beschikken daarvoor over 2 studio’s . Het residentieel verblijf in het centrum is absoluut noodzakelijk om tot een symbiose tussen baas en hond te kunnen komen.

De stage start met de basisvaardigheden: hoe moet je een hond borstelen, hoe de oortjes reinigen, hoeveel eten mag je geven, hoe moet je bevelen geven, hoe ziet (of voelt) de geleidingsbeugel er uit, en – nog belangrijker – hoe moet je die op een juiste manier aanbrengen.

Nadien zetten we de eerste stapjes in het onbekende. Dat is even aanpassen. Het is alsof iemand zijn nieuwe wagen mag afhalen in de garage maar nauwelijks de kans heeft gehad om te leren rijden: ‘Welke bevelen moet ik geven? Wat moet de hond dan doen? Waar loopt hij nu met mij naar toe? Hopelijk struikel ik niet over iets of laat hij mij nergens tegenaan lopen! Oei, ik hoor een wagen op mij afkomen! Waar ben ik? Ik mis mijn witte stok waarmee ik de omgeving kan aftasten…’ Ontreddering. De paniek slaat toe. Voor de stageleider is het niet vreemd. Hij is het gewoon om de stagiair over deze moeilijkheden heen te helpen.

Maar ook voor de hond is het nieuw. Zijn natuurlijke reactie is om te proberen een trapje hoger te klimmen in de hiërarchie en zijn willetje op te dringen. Wat hij geleerd heeft wordt gezwind aan de kant geschoven om lekker zijn zin te doen. Dit is een cruciaal moment. Het nieuwe baasje moet meteen laten merken dat hij hoger in rangorde staat dan de hond. Hij is de baas. De hond moet naar hem luisteren en niet omgekeerd.

Dit gebeurt uiteraard onder voortdurende begeleiding van de instructeur. Beter voorkomen dan genezen. De stageleider zal trachten om de builen en kuilen zoveel mogelijk te voorkomen. Hij zal de stagiair doorlopend inlichten over wat er mis loopt, waar en hoe gecorrigeerd moet worden, en – het belangrijkste – wanneer en hoe de hond beloond moet worden. De instructeur draagt hier een belangrijke verantwoordelijkheid. Hij moet er voor zorgen dat baas en hond één team worden.

Naargelang de stage vordert wordt de moeilijkheidsgraad opgevoerd. Trappen, liften, winkelen, ook het gebruik van het openbaar vervoer, worden ingestudeerd. Alles komt aan bod.

Aan het einde van de stage overlopen instructeur en stagiair samen de werkfiches om na te gaan of alle oefeningen met succes werden uitgevoerd, zodat beiden met onderlinge tevredenheid de overdracht kunnen tekenen.

Daarna kan het nieuw gevormde team naar huis. De nodige uitrusting wordt hen meegegeven. Vanaf dan start hun nieuwe leven als een onafscheidelijk paar. Maar de opleiding is nog niet helemaal gedaan.

Volgende stap: De laatste loodjes: thuisbegeleiding en nazorg.

WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com