Cacao en chocolade zijn niet goed voor je hond…

Tuinier strooit extra cacaoschors in zijn bloemperk

Quie, bruine labrador, sneufelt aan bodembedekkerDe lente is in het land en iedereen is bezig met de tuin zomerklaar te maken. In de media wordt er vol op promotie gemaakt om je tuin te bemesten en bloemperken te voorzien van een nieuw laagje bodembedekkers. Cacaodoppen worden daarbij veelvuldig aangeprezen als ideale bodembedekker die slakken en onkruid tegengaan. En daar schuilt het gevaar voor uw hond! Bij dit milieuvriendelijke product wordt niet vermeld dat het uitermate giftig is voor honden.

Honden vinden cacao erg lekker… 

Detail van cacaoschorsCacaodoppen als bodembedekker en ook organische mest, een alledaagse tuinproduct wat bij veel mensen in hun tuinhuis staat, bevat alleen dierlijke en plantaardige meststoffen. Veel honden vinden het erg lekker om op te eten. Het is echter niet algemeen bekend dat milieuvriendelijke tuinmest vermalen cacaodoppen kan bevatten en chocolade is nu eenmaal erg giftig voor een hond. In milieuvriendelijke tuinmest (en organische grondverbeteraars en bodembedekkers) zitten soms hoge concentraties theobromine, de stof die in de cacaoboon voorkomt. Bij een hond van 30 kilo kunnen na het eten van 450 gram meststof (of 150 gram grondverbeteraar) ernstige vergiftigingsverschijnselen optreden die tot de dood kunnen leiden. Voor chocolade moet men alerter zijn. Voor een hond van 25 kilogram is 1750 gram melkchocolade of 230 gram pure chocolade voldoende.

Alert zijn

Kopje koffie met bijhorend chocolaatjeMensen kunnen deze stof goed afbreken via de lever en afvoeren via de nieren. Veel diersoorten, zoals paarden, runderen, pluimvee, vogels, katten en honden kunnen dit niet waardoor er snel een overdosering plaats vindt. Theobromine heeft een stimulerend effect op het zenuwstelsel en de hartspier, het geeft verslapping van de gladde spieren, het verwijdt bloedvaten en bevordert de afscheiding van urine. Bij een hond die zich aan een paar grote happen mest of te veel chocolade tegoed heeft gedaan, kan het risico bestaat dat uw hond teveel theobromine binnen heeft. Dan kunnen volgende vergiftigingsverschijnselen optreden: rusteloosheid en nerveusheid, veel plassen, misselijkheid en soms braken, verhoogde hartslag, koorts en stuiptrekkingen. Maar neem geen risico. Als u vermoedt dat dit het geval is, neem dan direct contact op met uw dierenarts. Uw dierenarts zal u verder helpen.

Daarom deze tips.

  • Houd alle producten waarin cacao is verwerkt uit de buurt van je hond.
    Denk dus ook aan de cacaodoppen die vaak als decoratie in de tuin liggen en houd zakken met mest goed gesloten.
  • Heb je je tuin bewerkt met mest of grondverbeteraars, verwerk dit dan goed onder de aarde en houd honden uit de tuin totdat meststoffen goed weggespoeld zijn door sproeien of regen.’
  • Eet het chocolaatje dat u krijgt bij de koffie zelf op ipv het aan de hond te geven.

 

Check de ingrediëntenlijst 

Er blijkt een trend waarneembaar te zijn waarbij de vermalen cacaodoppen steeds meer worden uitgesloten van de mestsamenstelling of uit de bodembedekkers. Vooral de reguliere A-merken voegen deze de laatste jaren veel minder of zelfs niet meer toe. Soms gebeurt het nog dat een oude voorraad in de rekken aanwezig is of veel mensen hebben nog een restant zak in hun tuinhuis staan.

Ons advies: controleer de ingrediënten op de verpakking, uw hond zal uw dankbaar zijn!

bron: website KNGF