Internationale dag van de Geleide Hond

 

Blindengeleidehonden in opleiding Quatro, Pippa en Poppy genieten in het zonnetje op het Schouwburgplein te Kortrijk

Blindengeleidehonden in opleiding Quatro, Pippa en Poppy

Elke laatste woensdag van de maand april is het “Internationale dag van de geleide hond”. Als opleidingscentrum voor blindengeleide-
honden konden we dit niet onopgemerkt laten voorbijgaan. Daarom organiseerden wij op woensdag 25 april een sensibiliseringsactie te Kortrijk.

Wat is ons doel?

Het doel van onze actie was enerzijds mensen bewustmaken hoe om te gaan met personen met een assistentiehond en anderzijds informeren hoe je iemand met een assistentiehond (blindengeleidehond) kan ontvangen in je zaak. De vraag wordt nog steeds vaak gesteld: mag ik als uitbater van een winkel/horecazaak/ bioscoop/ziekenhuis iemand met een assistentiehond de toegang weigeren?
Vooral bij horecazaken ligt deze materie gevoelig en we begrijpen uiteraard de bezorgdheid i.f.v. de voedselveiligheidsnormen. Het antwoord op deze vraag is nochtans eenvoudig. Op basis van het Koninklijk Besluit van 22 december 2005 is het weigeren van de toegang aan personen die vergezeld zijn van een assistentiehond (blindengeleidehond) een vorm van indirecte discriminatie en dus verboden. Maar het Vlaams, Waals of Brussels Hoofdstedelijk gewest gingen gelukkig nog een stukje verder en voegden daar ook nog honden in opleiding aan toe. Zo geldt sinds 1 januari 2014 dat in heel België het verboden is om geplaatste/werkende assistentiehonden en assistentiehonden in opleiding de toegang te weigeren tot voor het publiek toegankelijke plaatsen.

Meer info hierover kan je trouwens vinden op de site van BADF (Belgian Assistent Dog Federation) onder de rubriek “Recht tot toegang” of in de rubriek FAQ (Frequently Asked Questions)).

Met het team van Vrienden der Blinden en vrijwilligers gingen we op pad om folders en stickers ‘Assistentiehonden Welkom’ uit te delen. In onze folder staan enkele nuttige tips hoe te handelen als een persoon met een assistentiehond je eetgelegenheid binnenkomt en hoe correct te helpen in het verkeer of in andere situaties. Met de stickers gingen we langs bij horecazaken met de vraag of zij “assistentiehonden-vriendelijk” zijn. Zo ja, kregen zij de geel-blauwe sticker om aan hun toegangsdeur te kleven. Een label dat door vele gebruikers van assistentiehonden gekend is.

Folder Internationale dag geleide hond

Waarom is het belangrijk dat ook honden in opleiding opgenomen zijn in de wetgeving?

Om die vraag te beantwoorden is het belangrijk te weten hoe een pup gevormd wordt tot een volwaardige blindengeleidehond.

Een hond die klaar is, is bijna 2 jaar oud maar wat gebeurt er vooraf?
Wanneer de pup 8 weken is, wordt die uit het nest gehaald en geplaatst in een pleeggezin en dit voor de duur van ongeveer
12 maanden. Bij een pleeggezin krijgt de pup de kans om uit te groeien tot een jonge volwassen, gehoorzame en vooral sociale en stabiele hond. Naast het takenpakket van basiscommando’s aanleren en socialisatie, is er natuurlijk ook veel ruimte om te spelen, te wandelen en te slapen. Kortom, het pleeggezin zorgt voor een gezond evenwicht tussen inspanning en ontspanning. Na deze 12 maanden wordt de hond medisch gescreend (heupen en ellebogen), aangezien het werken met beugel voor deze gewrichten belastend is. Bij een goed rapport begint de effectieve opleiding aan het centrum en deze duurt gemiddeld
8 maanden. De laatste fase is een stageperiode voor hond en baasje samen. Dit gebeurt deels op het centrum, deels in de leefomgeving van de persoon in kwestie. En daarom is het belangrijk en noodzakelijk dat honden in opleiding (met jasje) ook toegang krijgen tot publieke plaatsen, zodat ze vertrouwd geraken met dergelijke situaties.

Wat doet een blindengeleidehond nu precies?

Heidi op stap met haar blindengeleidehond Odette

Heidi op stap met haar blindengeleidehond Odette

De blindengeleidehond zorgt er als assistentiehond voor dat zijn baasje zich veilig doorheen het verkeer kan verplaatsen naar de bakker, bushalte, werk, familie of waar ook. Dit doet hij door aan te geven wanneer er een zijstraat of een trap is of waar de deur, zebrapad of lift zich bevindt. Daarnaast houdt de hond rekening met onvoorziene obstakels die op hun traject kunnen voorkomen zoals verkeersborden, reclameborden, laag overhangende luifels, fietsen en vuilnisbakken. Zo bevordert een blindengeleidehond de zelfredzaamheid van de blinde of slechtziende, vergroot  de mobiliteit van zijn of haar gebruiker en zorgt ook, door de zachte uitstraling van de hond, voor meer sociaal contact. Een blindengeleidehond zorgt voor een volwaardigere deelname aan het maatschappelijk leven.

Ook de media was aanwezig op onze sensibiliseringsactie. Klik op onderstaande links voor de persartikels.