Weekendopvang: “Het is een godsgeschenk!”

Nathalie en Wouter zetten zich momenteel in voor de vereniging! Quito, één van de blindengeleidehonden in opleiding, logeert af en toe in het weekend bij Nathalie en Wouter. “Het is een godsgeschenk”, klinkt het!

Hoe kwamen jullie op het idee om weekendopvang te worden?
“Van kinds af aan zijn we beiden opgegroeid met een hond in huis. Een hond zorgt voor zo veel liefde, warmte en vreugde. Van zodra we alleen gingen wonen, beslisten we al redelijk snel dat een hond een grote meerwaarde zou zijn! Helaas wonen we op een appartement en werken we beiden full-time, waarbij het voor ons niet evident is om een hond in huis te nemen”, vertelt Nathalie.

“Wekelijks zat Nathalie de websites van verschillende asielcentra af te schuimen, maar telkens kwamen we opnieuw tot het besef dat de hond veel alleen zou zitten”, vertelt Wouter verder. “De ideale oplossing was in zicht, toen we op de website van Vrienden Der Blinden terecht kwamen. Het woordje ‘weekendopvang’ blonk in onze ogen. We waren na het lezen van de info onmiddellijk geïnteresseerd, waarbij we meteen contact hebben opgenomen met de organisatie. Na een verkennend gesprek waren we volledig overtuigd! Gelukkig waren de begeleiders ook aan ons verkocht én zo kwam onze eerste hond op weekend!”

Hoe gaat het in zijn werking?
“Vooraleer de opvang van start gaat, vindt er eerst een kennismakingsgesprek plaats. In dit gesprek informeren de instructeurs je uitvoerig over de werking van de weekendopvang”, vertelt Nathalie.

“Als opvang krijg je bijvoorbeeld alle benodigdheden mee voor de hond: eten, speelgoed, leiband, snoepjes, drink- en eetbak. Héél handig, want zo heb je steeds alles in huis! Op vrijdag kan je de hond ophalen tussen 11u30 en 12u. Op maandagochtend breng je de hond terug tussen 7u30 en 8u of tussen 9u en 9u30. Maandelijks geven wij door welk weekend er past voor ons en wordt de planning opgesteld wanneer een hond op weekend kan komen. En dan is het aftellen naar de volgende keer”, glundert Nathalie.

Wie komt er regelmatig op weekend?
“Onze weekends zijn steeds plezant als Quito langskomt! Een Golden Retriever met een gouden karakter’, glimlacht Wouter. “Quito is een vrolijke reu die ondertussen al goed zijn weg kent naar én in ons appartement. Hij voelt zich er helemaal thuis en geniet van alle aandacht die hij krijgt!”

Welke activiteiten beleeft Quito in het weekend?
“Een weekend met Quito verloopt steeds heel actief! Wandelen in het bos, rollen in het zand op het strand, lopen in het park,… Wanneer hij zijn leiband ziet, begint zijn staart automatisch te kwispelen. Ook voor uitstapjes naar familie of vrienden is Quito steeds te vinden. Hij gaat graag op onderzoek in nieuwe omgevingen, maar eenmaal de speurtocht is afgelopen, zoekt hij zichzelf een rustig plekje en slaapt hij. Bij ons thuis kan Quito genieten van wat rust, genieten van een lekker kauwbeentje of samen wat spelen op het terras. Heerlijke momenten waarvan we allemaal genieten”, vertelt Nathalie.

Hoe ervaren jullie de weekendopvang?
“Het is voor ons een godsgeschenk”, knikt Wouter. “Aangezien we in de week niet veel thuis zijn, past deze werking perfect bij onze drukke agenda’s. Ook het contact met de instructeurs verloopt heel goed. Wanneer we een vraag hebben over hoe we een bepaalde situatie het best aanpakken, staan ze steeds paraat met tips!”

Raden jullie weekendopvang aan?
“We kunnen niet anders dan de weekendopvang aan te raden aan lezers die, net zoals ons, geen tijd hebben in de week, maar hun weekend wel willen spenderen met een lieve hond! Het geeft een grote meerwaarde aan ons leven, maar ook voor de hond beteken je heel veel”, concluderen Nathalie en Wouter.

Binnenkort verwelkomen we nieuwe honden die aan hun opleiding gaan starten. Daardoor zijn we op zoek naar een fijne plaats waar ze in het weekend even kunnen uitrusten én spelen! Geïnteresseerd om een blindengeleidehond in wording in het weekend in huis te nemen? Je doet er hen een zéér groot plezier mee! Alle informatie kan je alvast hier terugvinden. Via het invulformulier kan je contact opnemen met onze instructeurs. Zij zorgen voor een antwoordje terug!