Medewerker in de spotlight: Ida is trainer pleeggezinnen

Hoe ben je bij Vrienden der Blinden terecht gekomen?
Ik werk hier nog niet zo lang. Ik volgde Vrienden der Blinden op Facebook en ik zag begin januari dat er een vacature voor trainer pleeggezinnen openstond. Niet veel later ging ik op sollicitatiegesprek en daarna mocht ik hier beginnen.

Wat heb je met honden?
We hebben thuis altijd kleine hondjes gehad, dus ik ben van kleins af aan al een hondenliefhebber! Ik heb over het algemeen eigenlijk wel een hart voor dieren en besloot daarom om Dierenzorg te studeren aan de hogeschool. Toen ik afgestudeerd was, ben ik gestart als lesgever in een hondenschool. In die periode heb ik toen ook een opleiding gevolgd tot zelfstandig hondeninstructeur. Zo heb ik mijn ervaring en kennis steeds verder kunnen opbouwen.

Je leidt natuurlijk honden op, maar hoe word je zelf instructeur? Moet je zelf een opleiding volgen?
Een specifieke verplichte opleiding is er niet, maar je hebt wel een basistraining zoals een professionele bachelor Dierenzorg nodig. Ook de opleiding tot zelfstandig hondeninstructeur is zeker een extra pluspunt om te starten. Wie hier als trainer begint, doorloopt ook eerst een inloopperiode, zodat je leert hoe je een hond opleidt voor zijn taak en wat er van jou en de hond verwacht wordt. Zo leer je echt de kneepjes van het vak! Na de inloopperiode ben je officieel instructeur.

Wat is jouw taak als trainer binnen het team?
Het is mijn job om de honden die bij de pleeggezinnen zitten te trainen en de pleeggezinnen hierin te begeleiden. Tijdens die periode leert de pup de basisgehoorzaamheid. Ze leren dus de basiscommando’s zoals zitten en liggen, maar worden ook gesocialiseerd zodat ze kennismaken met de buitenwereld. Pas als ze dit stadium afgerond hebben en de medische test positief is, begint hun opleiding tot blindengeleidehond.

We trainen trouwens niet alleen hier in het centrum. Ik ga ook bij de pleeggezinnen thuis langs om ze te begeleiden, maar trainingen op andere locaties zijn ook belangrijk. Om zijn/haar job later goed te kunnen doen, moet de hond leren omgaan met veel verschillende prikkels. Daarom trainen we ook op drukke plaatsen zoals in een station of winkel.

Wat vind je zo leuk aan je job?
Ik vind mijn job heel interessant omdat ik met veel verschillende mensen in contact kom en elke dag met honden kan werken. Dat aspect is voor mij eigenlijk de grootste drijfveer. Mijn werk is ook heel erg afwisselend! Elke dag is anders en de tijd vliegt als ik aan het werk ben. Geen twee dagen of honden zijn hetzelfde. Voor elk probleempje die een pleeggezin heeft, moet ik een oplossing zoeken. Dat is soms een uitdaging, maar dat vind ik net zo boeiend!

Zijn er daarnaast nog uitdagingen aan je job?
Het is ook soms een uitdaging om de pleeggezinnen op de juiste manier te begeleiden. Het is voor ons belangrijk dat elke hond vooruitgang boekt. Dus als een hond ergens problemen mee heeft, proberen wij advies of tips te geven. Het is niet altijd gemakkelijk om dat op een juiste manier over te brengen, want het is nooit onze bedoeling om iemand te kwetsen of hun werk af te breken. Onze pleeggezinnen doen hun uiterste best om de honden te trainen én dat appreciëren we enorm! Het werk van onze pleeggezinnen is goud waard.

Je zei al dat je job heel afwisselend is. Hoe zou je een gemiddelde werkdag omschrijven?
Ik werk niet iedere dag in het centrum, want soms ben ik de hele dag op pad samen met de pleeggezinnen bij hen thuis of op locatie. Als ik hier wel ben, dan is het mijn eerste werk om de honden in de kennels uit te laten. Daarna maken we de kennels schoon. Regelmatig komen er hier ook honden uit de pleeggezinnen langs om geëvalueerd te worden. Om te zien hoever ze staan, ga ik zoveel trainen met hen. In de namiddag maken we het dan iets moeilijker door op locatie te oefenen.

Welke momenten zullen jou altijd bijblijven? Waarom?
Ik vind het super als ik mag bellen naar een pleeggezin om hen te vertellen dat er een hondje voor hen ter beschikking is. Dat is altijd een leuk moment!  Maar het mooiste moment vind ik toch de eerste ontmoeting tussen het pleeggezin en de puppy. Het blijft een zeer speciaal moment voor mij.

Wat wil je nog meegeven aan de lezers?
Pleeggezin worden, is echt een unieke ervaring! Je leidt een pup met een missie op, waarbij je een grote ondersteuning bent voor onze vereniging. Bovendien werk je mee aan een zeer mooi gegeven én steun je een blinde of slechtziende persoon. Je krijgt er daarnaast ook nog eens heel veel voldoening van terug!

Mensen die aan dit avontuur beginnen, moeten wel beseffen dat ze geen gewone huishond in huis nemen. De puppy moet voorbereid worden op zijn toekomstige taak en dat kost en vraagt wel wat tijd en energie. Dat weegt zeker niet op tegen alle liefde en dankbaarheid die je ervoor terugkrijgt!

Iedereen die in een straal van 150 kilometer rond Koksijde woont, komt in aanmerking om pleeggezin te worden. Op voorwaarde dat er geen kinderen in het gezin zijn onder de 8 jaar. Wie interesse heeft, mag zeker contact met ons opnemen!