“Ik ben Vrienden der Blinden erg dankbaar”

Sinds april 2019 heeft Ingrid er met Qosmo een grote steun en toeverlaat bij. “Ik ben ontzettend blij met mijn trouwe vriend. Hij is voor mij een enorm grote hulp. Qosmo is mijn ogen, mijn huisvriend, mijn psycholoog, mijn alles”, vertelt Ingrid. “Voor ik Qosmo had, ging ik naar buiten met mijn witte stok, maar ik voelde me niet veilig omdat ik geen enkel gevaar op me af zag komen. Met Qosmo heb ik een enorm veiligheidsgevoel. Hij weet perfect wat hij moet doen. Ik ben blij dat Vrienden der Blinden bestaat. Dankzij hen kan ik buiten komen op een veilige manier.”

“Als tiener was ik zwaar bijziend, daarom dacht ik dat het normaal was dat mijn ogen met de jaren slechter werden. Er bleek dus veel meer aan de hand te zijn dan ik dacht”, vertelt Ingrid verder. “In 1997 verloor ik het zicht op mijn rechteroog. Met mijn linkeroog kan ik enkel nog contouren zien. Eerlijk? Het was erg moeilijk om het nieuws een plaats te geven, alsook om te horen dat ik ook op termijn blind zal worden op mijn linkeroog. Toch blijf ik positief. Ik weiger op te geven.”

“Ik ben super trots op Qosmo. Op 6 maart 2020 kreeg hij officieel zijn diploma tijdens de proclamatie van de afgestuurde blindengeleidehonden in 2019. Een fantastisch, maar ook een emotioneel moment voor mij. Een gevoel van vrijheid, een gevoel van trots en een gevoel van dankbaarheid. Ik ga verder met Qosmo een mooie toekomst tegemoet”, glimlacht Ingrid.

Ingrid & blindengeleidehond Qosmo