Het Centrum

Het opleidingscentrum in Koksijde maakt deel uit van het ‘Federaal Werk De Vrienden der Blinden en Slechtzienden – L’Oeuvre Fédérale Les Amis des Aveugles et des Mal Voyants’. Deze vereniging werd oorspronkelijk opgericht aan het einde van de 19de eeuw en is intussen actief in heel België. De hoofdzetel is gevestigd in Ghlin (Mons) in de provincie Henegouwen.

Ons centrum bestaat sinds 1996 maar kan rekenen op een expertise die teruggaat tot in 1945 toen onze Franstalige zusterafdeling voor geleidehonden werd geopend.

In die tijd werden enkel herdershonden gebruikt en dat verklaart meteen ons logo: een herderskop met een blindenstok in zijn muil. Pas later deden de golden retrievers hun intrede en vervingen ze steeds meer voorgangers omwille van een grotere aaibaarheidsfactor. In datzelfde spoor volgden de labrador retrievers met als gevolg dat de meeste van onze honden intussen labradors of golden retrievers zijn.

Sinds de oprichting zijn er in Koksijde een honderdtal honden succesvol afgestudeerd en vervullen ze hun taak als geleidehond tot grote tevredenheid van de baasjes.