Sociale dienst

De sociale dienst speelt een fundamentele rol binnen de vereniging. Deze dienst fungeert als toegangspoort, waarbij de maatschappelijk werker steeds het eerste contact legt met de persoon met een visuele beperking. Uit het dagelijks werk van het team en de kwaliteit van de relatie met de mensen ontstaat het aanvankelijke en duurzame vertrouwen in de vereniging.

Het team is samengesteld uit 10 maatschappelijk werkers verspreid in België die bijstand verzekeren aan blinden en slechtzienden van alle leeftijden, met of zonder verwante beperking.

Taken
Het verbeteren van de zelfredzaamheid en het welzijn van blinden en slechtzienden behoren tot de meest belangrijke doelstellingen. Daarnaast staat de sociale dienst ook in voor het mee zoeken naar (hulp-)middelen om mensen met een visuele beperking actief te kunnen laten deelnemen aan het sociale, economische en culturele aspecten binnen de maatschappij.

Om die doelstellingen te bereiken, bouwen de maatschappelijk werkers partnerships uit met interne en externe diensten, terwijl ze ook de betrokkenen zelf proberen te activeren. Ze volgen de evoluties binnen de maatschappij nauwgezet op zodat steeds de meeste passende en recente mogelijkheden benut kunnen worden.

In de praktijk
Na de eerste contacten wordt een sociaal verslag opgemaakt dat beschikbaar wordt gesteld aan de diensten die met de betrokkene zullen werken. De maatschappelijk werker stelt daarin verschillende mogelijkheden voor, geeft administratieve en juridische informatie en gaat samen met de persoon met een visuele beperking op zoek naar de meeste gepaste oplossing.

De meest voorkomende interventies:
• hulp inzake de aanvraag van tegemoetkomingen;
• doorverwijzing naar interne en externe diensten en indien nodig, begeleiding van de aanvrager naar de betreffende dienst(en);
• geregelde opvolging van de toestand;
• bevordering van de contacten met diverse instellingen en diensten.

De sociale dienst prospecteert en sensibiliseert de eerstelijnsdiensten. Zij vertegenwoordigen de vereniging op vergaderingen om informatie te verspreiden over de verschillende diensten voor blinden en slechtzienden.

Onze maatschappelijk werkers:

WEST-VLAANDEREN
Inge Deschepper
Tel. : 0478/78.08.52 – permanentie: woensdag
Email: I.Deschepper@vriendenderblinden.org

OOST-VLAANDEREN EN VLAAMS-BRABANT (arr. Halle/Vilvoorde)
Ammelie Van Soest
Tel. : 0472/51.00.47 – permanentie: woensdag
Email : a.vansoest@vriendenderblinden.org

LIMBURG
Elke Swinnen
Tel. : 0471/02.71.85 – permanentie: woensdag
Email : E.Swinnen@vriendenderblinden.org

ANTWERPEN – VLAAMS-BRABANT (Arr. Leuven)
Elke Swinnen
Tel. : 0471/02.71.85 – permanentie: woensdag
Email : E.Swinnen@vriendenderblinden.org

Brussel
Edith De Ryckel
Tel. : +32 (0)2/759.35.65 – permanentie: donderdag
Email : E.deryckel@amisdesaveugles.org