TABOE aflevering met blinden en slechtzienden

Philippe Geubels met sticker van Taboe over zijn mond

In Taboe wil Philippe Geubels lachen met mensen waar je eigenlijk niet om mag lachen. Maar dat doet hij uiteraard niet zonder uitgebreid vooronderzoek. Onder het motto “je leert elkaar het beste kennen op vakantie”, nodigt Philippe elke week een vijftal gasten uit in zijn vaste vakantiehuis in Westouter: mensen met een ongeneeslijke ziekte, mensen met een fysieke beperking, blinde of slechtziende mensen, enz. Hij luistert naar hun verhalen en gevoeligheden en leert hen echt goed kennen.

Ook humor is een belangrijk deel van Taboe. Zo daagt Philippe tijdens die week zijn gasten uit om zelf de straat op te trekken met een verborgen camera. Dan is het aan Philippe zelf om te doen wat hij het beste kan: grappen maken. Hij brengt comedy in NTGent over het bewuste thema. Uiteraard zitten Philippes nieuwe vrienden, Stéphanie, Julius, Ruben en Sacha, prominent op de eerste rij en genieten ze samen met een vol theater van de show.

De vijf gasten van deze aflevering

Mensen die blind worden geboren of van wie het zicht tijdens hun leven zo sterk verslechtert dat ze uiteindelijk niets meer zien, zijn of worden vaak erg afhankelijk van anderen om hun leven in te richten. In een wereld waar het visuele zo belangrijk is, is blind of slechtziend zijn een bijzonder zware beperking. Wie blind werd geboren, zoekt vaak naar meer, terwijl mensen die blind worden een rouwproces doormaken.

Julius (68) werd blind in een tijd dat mensen nog geloofden dat een visuele beperking een straf van God was. Hij heeft zich jarenlang geschaamd en heeft zijn blindheid voor de buitenwereld vaak verborgen. Het echte taboe schuilt volgens hem in toegeven dat je hulp kunt gebruiken. Maar ondertussen heeft hij de stiel van het blind zijn stevig en met trots onder de knie.

Ruben (38) heeft dezelfde aandoening als Julius: retinitis pigmentosa. Dat betekent dat hij langzaamaan blind wordt, maar op dit moment ziet hij nog steeds een beetje. Hij heeft erg lang geworsteld met zijn witte stok. Die gebruiken was toegeven dat hij een beperking had.

Sacha (47) is blind sinds zijn geboorte en ziet alles wat hij zelfstandig kan als een overwinning. Hij is vertaler en tolk van opleiding en actief als muzikant. Toch ervaart hij dat het erg moeilijk is om als blinde in een ziende wereld volwaardig mee te draaien.

Rik (65) werd op een onwaarschijnlijke manier blind. Zijn ene oog verloor hij toen er een aardappelmesje in belandde tijdens een ruzie met zijn broer. Het andere speelde hij een paar jaar later kwijt toen zijn oom er met een katapult een steen in schoot. Ondanks die tegenslag staat Rik vrolijk in het leven. Hij werkt bij de douane, is discjockey in zijn vrije tijd en kent alles van muziek.

Stéphanie (24) studeerde Rechten en is zwaar slechtziend. Ze ervaart als slechtziende vaak positieve discriminatie, en dat voelt niet altijd goed. Verder heeft slecht zien voor haar ook fijne gevolgen. Contacten met mensen zijn voor haar bijzonder intens omdat ze zich altijd in grote mate aan hen overgeeft.

De aflevering met blinde en slechtziende mensen is nu zondag 11 februari te zien op één, vlak voor de nieuwe aflevering van Salamander.

Waar kan je kijken?

Op Eén vanaf ongeveer half negen met audiodescriptie via de taalkeuze die je zelf moet activeren.
Met open audiodescriptie op één+, op ons derde kanaal (overdag van Ketnet) om 10 over 9, dus om 21u10.

Meer informatie over AD kan je volgen via de facebookpagina audiodescriptie@VRT.

Een vorige aflevering gemist…

Bron: VRT AD-team & www.graagzien.be