Heidi en Odette, een onafscheidelijk duo

Heidi Callewaert woont samen met haar man en dochter in Ardooie. Sinds 2017 behoort ook blindengeleidehond Odette tot haar gezin. “Odette betekent enorm veel voor mij”, vertelt Heidi. “Ik heb albinisme, waardoor ik weinig pigmenten heb in mijn ogen, huid en haar. Ik ervaar geen dieptezicht en ik mis gezichtsscherpte. Voordat ik Odette had, was ik door mijn oogprobleem steeds afhankelijk van mijn thuisomgeving. Odette bracht daar verandering in! Ze brengt me overal veilig naartoe. Ook thuis zonder de beugel houdt ze mij nauwlettend in de gaten. Ze is erg alert!”

“Ik ben Vrienden der Blinden enorm dankbaar”, meent Heidi. “Daardoor ben ik vrijwilliger bij de vereniging. Ik wil absoluut mijn steentje bijdragen omdat ik weet hoe belangrijk het is! In mijn vrije tijd haak en brei ik allerlei leuke spulletjes die ik verkoop onder de naam ‘Odette Forever’ ten voordele van Vrienden der Blinden. Ook kan je mij en Odette op heel wat evenementen terugvinden. Onze missie is om zo veel mogelijk mensen in contact te brengen met de vereniging. Daarnaast ben ik ook een inzamelpunt én professionele verzamelaar van dopjes geworden. Elk dopje telt!”, vertelt Heidi fier.

“Odette inspireert mij”, vertelt Heidi verder. “Door de komst van Odette ben ik mij gaan verdiepen in het gedrag van honden. Het werd een passie waardoor ik hondeninstructeur ben geworden in een hondenschool in Ardooie. Iets dat ik niet had durven dromen! Odette gaat mee, observeert en kijkt of het goed is. Top duo toch? We zijn echt onafscheidelijk!”

Heidi sluit graag af met een leuke anekdote. “We hadden een hond in de hondenschool die enorm gefascineerd was door de beugel van Odette. Ik riep: “Odette de beugel – op je plaats” om haar beugel aan te kunnen doen. In plaats van Odette kwam de andere hond links aan mijn voeten zitten. Zo zie je, blindengeleidehond zijn is een missie!”