Blinde toeschouwers zullen zich voor het eerst echt een beeld kunnen maken van de Kattenstoet.

sfeersfoto van de kattenstoet

Primeur voor Vlaanderen:
hier kunnen slechtzienden nu ook de stoet op hun manier ‘bekijken’

IEPER – Voor het eerst zullen blinde of slechtziende toeschouwers op hun manier kunnen ‘kijken’ naar de Kattenstoet in Ieper. De stad voorziet in onder meer gratis gidsen en hoofdtelefoons.

Een 'katmens' ligt op haar rug op straatDe Kattenstoet is op 13 mei al toe aan zijn 45ste editie. De stad Ieper werkt vanaf dit jaar samen met VeBeS, een Vlaamse vereniging van blinden en slechtzienden die bestuurd wordt door personen met een visuele handicap.

“Heel wat West-Vlamingen met een visuele beperking lieten weten dat ze de stoet graag wilden volgen”, vertelt Léticia Larangé, voorzitster van VeBeS West-Vlaanderen. “Daarom vroeg ik de stad om extra inspanningen om de Kattenstoet toegankelijker te maken voor blinden en slechtzienden.”

De stad biedt daarom de organisatie vijftig tickets voor plaatsen op een tribune. “Blinden en slechtzienden kunnen zich namelijk moeilijk oriënteren in een grote massa”, klinkt het bij de stad. “Ze krijgen ook korting op tickets voor de begeleiders. De stad voorziet in speciale gidsen aan het station zodat blinden en slechtzienden bij aankomst in onze stad meteen op de goede weg worden gezet. Ze krijgen ook gratis technische apparatuur om de stoet te volgen via een hoofdtelefoon. Dit is een primeur in Vlaanderen. Onze inspanningen worden enorm gewaardeerd: op korte tijd waren de vijftig plaatsen gereserveerd door andersvaliden uit verschillende provincies.”

Uniek

foto van Steve BoussemaereIeperling Steve Boussemaere (43), die op zijn tiende blind werd na een ongeval reageert heel positief op de inspanningen. “Ik hoop dat het navolging krijgt in de rest van Vlaanderen, want dit is vrij uniek. Leuk dat blinden en slechtzienden van zo ver naar Ieper komen om van onze stoet te genieten.”

Ook VeBeS zelf reageert tevreden. “Wij willen graag genieten van activiteiten en vakanties in het reguliere circuit. De samenwerking met de Kattenstoet is daar het levende bewijs van.”

VeBeS West-Vlaanderen en Antwerpen sloegen de handen in elkaar om een samenwerking aan te gaan met de organisatoren van de kattenstoet om dit evenement voor personen met een visuele beperking  toegankelijk te maken. Er wordt gewerkt met stille gidsen. Je krijgt via een oortje te horen wat er gebeurt tijdens de stoet.

Kattenkoorts stijgt

Minneke Poes en haar reus Cieper trekken een praalwagenBegin 2018 werd bekendgemaakt dat de Ieperse mascotte én opper-reuzin van de Kattenstoet, Minneke Poes, in verwachting was. Haar partner, reus Cieper, is dolblij en
in alle staten want de datum waarop Minneke Poes moet bevallen is uitgerekend zondag 13 mei.

Tickets

Helaas zijn alle vijftig tickets met audiodescriptie voor de Kattenstoet al gereserveerd.

Programma van de Kattestoet:

11.30-13.00 uur Kattenklanken: optreden van Harmonie van Saint-Omer (Fr.) en Vijverzonen van Dikkebus

Affiche Kattenstoet Ieper14.00 uur Start publiciteitskaravaan

15.00 uur Start Kattenstoet

18.15 uur Kattenwerpen door de stadsnar vanop de belforttoren

18.45 uur Kittendrink op de Grote Markt

Over VeBeS

VeBeS is er voor iedereen die geconfronteerd wordt met oogproblemen.

Als je gezichtsvermogen niet meer te corrigeren is, krijg je dagelijks te maken met heel wat problemen. Bij VeBes kan je je informeren en geven ze je de kans om ervaringen uit te wisselen. VeBeS heeft een ruim aanbod aan activiteiten. Daarnaast staan zij in voor ontspanning, ledenservice en belangenbehartiging.

De vereniging wordt geleid door mensen die zelf blind of slechtziend zijn. Dat garandeert een werking op jouw maat, waardoor je je bij VeBeS snel thuis voelt.