Purpose dogs vzw, een meerwaarde voor assistentiehonden verenigingen

Puppy met een smekende blik

 

Logo Purpose dogs vzwDeze week werd een nieuwe organisatie boven de doopvond gehouden.
Purpose dogs vzw is geen nieuw opleidingscentrum voor assistentiehonden. Purpose dogs staat voor een gemotiveerde groep mensen die, dankzij hun jarenlange ervaring, willen bijdragen tot een beter en doordacht kweekprogramma voor assistentiehonden in België.

Missie

Hun missie is het optimaliseren van de fysieke en karakteriële kenmerken van assistentiehonden in wording en dit via een wetenschappelijk onderbouwde wijze en met respect voor het dierenwelzijn. Of eenvoudig gezegd, ze leggen zich toe op het selecteren en kweken van honden waarna de honden door bv. Vrienden der Blinden getraind kunnen worden tot blindengeleidehonden.

Samenwerking binnen België

Puppy slaapt op de vloer

© Purpose dogs vzw

Purpose dogs vzw gaat in België niet enkel de samenwerking aan met Vrienden der Blinden. Ook andere assistentiehonden verenigingen nemen deel aan dit project. Zowel Canisha vzw, Dyandis, Entrevues, Hachiko, Os’mose, Scale dogs als Les Amis des Aveugles asbl zullen de kans krijgen om pups af te nemen van Purpose Dogs vzw en de levenslange opvolging met hen te delen.
Mede door de samenwerking met wetenschappelijke instellingen, zullen ze steeds op de hoogte zijn van nieuwe inzichten en de laatste ontwikkelingen op het gebied van kweek bij honden.

Internationale partners

Ook vanuit het buitenland wordt de nodige ondersteuning geboden. Deze uitwisseling is cruciaal op vlak van uitwisseling van kennis, data en genetisch materiaal onder de vorm van honden en/of sperma.

Screening

Al deze samenwerkingen hebben natuurlijk maar één doel. Het terugdringen van het afkeuringspercentage bij assistentiehonden in België. Daarom zal de selectie van deze honden grondig gebeuren en zullen ze een screening ondergaan op gedrag, medische parameters en fokwaarden.

De toekomst

Door mee te stappen in dit project, hoopt Vrienden der Blinden het afkeuringspercentage van honden in opleiding, verder te beperken. En wie weet? Misschien zorgt deze samenwerking er wel voor dat in de toekomst elk pup, geboren onder het gesternte van Vrienden der Blinden, zich zorgeloos kunnen ontwikkelen tot blindengeleidehonden…

Meer weten over deze nieuwe organisatie: www.purpose-dogs.be

Bron: website www.purpose-dogs.be

3 labrador pups zitten in het gras