Een nieuw duo: “De klik met Arrow voelde ik meteen.”

Hilaire (62) is een vaste waarde voor de vereniging. Hij startte 13 jaar geleden een carrière als instructeur bij Vrienden der Blinden. Een goedlachse collega met een hart voor zijn job, zo kennen we hem! Ondanks zijn visuele beperking haalt Hilaire het allerbeste uit elke dag. “Bij de pakken blijven zitten, is geen optie”, vertelt Hilaire ons.

“Het voorbije jaar zorgde voor een grote klap. Ik moest in één jaar tijd abrupt afscheid nemen van mijn twee oogappels: Zita en Penny. Zita was mijn eerste blindengeleidehond. Zij genoot van haar welverdiende pensioen, maar overleed onlangs aan ouderdom. Penny nam sinds twee jaar de taak van Zita over. Een onvoorziene medische complicatie ontnam haar het leven. Het lot heb je jammer genoeg niet in handen”, zegt Hilaire stil.

Een nieuw begin
Enkele maanden geleden ontstond er een lichtpuntje. “Hilaire, we hebben een match voor je, klonk het bij mijn collega’s uit Bergen. Arrow werd aan mij voorgesteld samen met twee andere honden. De klik met Arrow voelde ik meteen. Bij de eerste ontmoeting was hij de eerste van de drie die mij kwam begroeten en bij mij bleef zitten. Een super sociale hond past enorm goed bij mij! Daarnaast heeft Arrow de perfecte loopsnelheid. Niet te traag, maar ook niet te snel.”

“Ik heb vorige week mijn stageperiode met Arrow afgewerkt. Eerlijk? Het is een enorme opluchting. Zonder blindengeleidehond voelde ik mij enorm onzeker en onveilig in het verkeer. De witte stok was voor mij echter niet genoeg, maar het hielp mij voorlopig wel verder. Ik ben zo trots op mijn nieuwe vriend”, glundert Hilaire.

Arrow werd Franstalig opgeleid. “Gelukkig spreek ik een woordje Frans”, grapt Hilaire. “Alle commando’s worden op dit moment nog in het Frans gegeven, al is het wel de bedoeling om Arrow perfect tweetalig te maken. Het is een vlijtige leerling, want ‘zit’ en ‘liggen’ verstaat hij al in het Nederlands. Arrow voelt zich al helemaal op zijn gemak. Koksijde heeft er een nieuwe superheld bij én wat voor één”, knipoogt Hilaire.

Superheld Arrow
Instructeur Coralie (uit Bergen) leidde, onder begeleiding van coach Isabelle, Arrow op. “Arrow is een zachte en kalme hond die heel snel leert én graag werkt. We noemden hem ook de ‘eerste van de klas’. Ik stond versteld hoe snel hij alle oefeningen onder de knie had. Indien hij iets fout deed, zag je ook aan zijn houding dat hij dit niet zo leuk vond”, vertelt Coralie ons.

Hilaire en Arrow matchen op heel wat vlakken. “Arrow heeft de perfecte loopsnelheid voor Hilaire. Daarnaast kan hij zich heel goed aanpassen aan nieuwe situaties wat heel erg belangrijk is. Hilaire werkt in het opleidingscentrum in Koksijde, waar (in normale tijden) veel mensen over de vloer komen. Ook voor demonstraties die Hilaire op zich neemt, moet Arrow met alle nieuwe prikkels overweg kunnen. Arrow is de kalmte zelf, dus dit is een heel groot pluspunt”, legt Coralie ons uit.

Het is fantastisch om te zien hoe mooi de klik is tussen Arrow en onze collega Hilaire. De voldoening is groot om telkens stapsgewijs iemand zijn vrijheid en mobiliteit terug te geven. We wensen Arrow en Hilaire enorm veel succes!”