Medewerker in de spotlight: Inge fungeert als Maatschappelijk Assistent.

Sinds half februari 2020 werkt Inge als Maatschappelijk Assistent bij Vrienden der Blinden. Ze is er verantwoordelijk voor regio West-Vlaanderen. Inge vormt samen met Tamara, Anneleen, Elke en Edith de Nederlandstalige sociale dienst van de vereniging.

Wat vind je zo leuk aan de job?
De afwisseling én het zelfstandig werken. Het is een enorm boeiende job! Het opvolgen van de hulpvraag van de cliënten van het begin tot einde geeft mij een enorme voldoening. Daarnaast biedt de job ook telkens een uitdaging. Het is voor mij persoonlijk erg belangrijk om te blijven leren en competenties bij te schaven waar mogelijk. Daarnaast zie ik het als een dagelijkse uitdaging om optimale oplossingen te vinden voor de persoonlijke hulpvraag van onze cliënten.

Hoe zou je een gemiddelde werkdag omschrijven?
Mijn gemiddelde werkdag is vaak niet zo gemiddeld aangezien mijn job zo veel variatie kent. Als er iemand een aanvraag doet, maak ik een afspraak voor een huisbezoek om zo tijdens een persoonlijk gesprek een beter notie te ontwikkelen op de noden en wensen van de persoon in kwestie. Vaak gaat het om mensen die een blindengeleidehond wensen en help ik hen om de aanvraag in orde te brengen.

Een tweede groep mensen die beroep doen op onze diensten zijn vaak op zoek naar alternatieve hulpmiddelen om beter om te gaan met hun visuele beperking. Dat kan bijvoorbeeld gaan om een taststok of signaalstok. Ook kunnen mensen bij ons terecht voor vragen betreffende uitkeringen of andere diensten waar iemand met een visuele beperking voor in aanmerking kan komen.

Het werk houdt dus in dat ik regelmatig op verplaatsing ga om de vertrouwensband met de hulpvrager te versterken. Ik breng de verwachtingen en wensen in kaart en tracht iedere persoon zo individueel mogelijk te begeleiden.