Belinda & Crumble: “Crumble brengt opnieuw sociaal contact in mijn leven.”

Belinda, sociaal én energiek
Belinda is 50 jaar, volledig blind én een energieke mama van twee kinderen. Ze werd met haar visuele beperking geboren, maar dit hield haar niet tegen om een mooie toekomst op te bouwen. Naast mama zijn, houdt ze ook van een goed boek. Belinda is gek op sciencefiction. Ze leest minstens één audioboek per week. Haar grootste missie? Een stem zijn voor mensen met een visuele beperking. Om haar stem te laten horen, neemt ze regelmatig deel aan bewustmakingscampagnes, vooral op scholen, om zo haar boodschap over te brengen.

Belinda klopte aan bij Vrienden der Blinden toen ze nog heel jong was. Haar eerste stappen met de vereniging was het leren lezen van braille. Dankzij de voortbewegingstechnieken die ze met onze ergotherapeuten beoefende, leerde Belinda zich zelfstandig te verplaatsen met het openbaar vervoer. Acht jaar geleden ontving ze haar eerste blindengeleidehond die ondertussen van een welverdiend pensioen geniet. Sinds december 2020 stapt ze verder met opvolger Crumble én heeft ze opnieuw haar autonomie herwonnen.

Superheld Crumble
Crumble werd opgeleid door instructeur Céline (uit Bergen). “Crumble is een echte knuffelbeer. Ze heeft een groot verantwoordelijkheidsgevoel waarbij ze haar taak tot in de puntjes wil uitvoeren. Crumble zorgt bovendien niet enkel voor een betere mobiliteit. Ook brengt ze opnieuw sociaal contact in het leven van Belinda”, vertelt instructrice Céline ons.

“Het verschil is voor mij opmerkelijk tussen enkel de witte stok of met een blindengeleidehond”, bevestigt Belinda. “Mensen komen spontaan naar mij toe wanneer ik op stap ben met Crumble. Ik heb het gevoel dat mensen op een andere manier naar mij kijken met haar aan mijn zijde. Als ik op stap ging met enkel de witte stok werd ik zeer weinig aangesproken. Met een blindengeleidehond aan mijn zijde trekt de hond eerst de aandacht, daarna het baasje. Dat heeft voor mij héél veel veranderd in de positieve zin om verder met mijn beperking om te kunnen gaan”, legt Belinda uit.