Pleeggezin zijn van Torrie: “Intensief, verrijkend én uitdagend.”

De zussen Charlotte en Catharina zijn sinds september 2020 pleeggezin van Torrie. “Vooral de uitdaging van het project en de trainingen met de hond spraken ons enorm aan. Het is ook fijn om te weten dat je hierdoor iemand mee kan helpen en een goed doel steunt”, klinkt het.


Hoe zijn jullie terechtgekomen bij Vrienden der Blinden?
“Oorspronkelijk zijn wij van Kortrijk maar we kwamen vaak op bezoek bij onze grootouders die een appartement hebben in Koksijde”, vertelt Charlotte. “We volgen Vrienden der Blinden daardoor al een tijdje op sociale media waar het verhaal van pup Roger ons overtuigde om eerst met weekendopvang te starten.”

Wat heeft jullie dan toch over de streep getrokken om pleeggezin te worden?
“Met onze weekendhond Rudolf hebben we Greet ontmoet tijdens een evenement. Greet is ook actief als pleeggezin en combineert dit met een fulltime job waardoor zij ons, na lang nadenken, overtuigd heeft. We twijfelden namelijk eerst over het feit dat een pleeggezin te combineren viel met onze job”, legt Charlotte uit. “We wilden ook niet dat de pup vaak alleen thuis zou zitten, maar door corona hadden we meer tijd en werkte ik van thuis uit. Hét ideale moment om het avontuur te starten”, licht ze verder toe.


Waarom kozen jullie ervoor om pleeggezin te worden eerder dan een eigen hond in huis te nemen?
“We hebben nooit zelf een hond gehad en ook nooit overwogen omdat het direct een verantwoordelijkheid is voor een lange periode”, meent Charlotte. “Daarnaast weten we ook niet hoe de toekomst er zal uitzien en of we dan nog steeds bij elkaar zullen wonen”, voegt Catharina toe. “De trainingen en de uitdaging die het project met zich meebrengt, vonden wij zeer interessant.”


 Hoe hebben jullie het jaar met Torrie ervaren?
“We hebben er drie woorden voor: intensief, verrijkend en uitdagend. Vooral de eerste maanden waren zeer energieopslorpend”, glimlacht Charlotte. “In de lockdown hadden we de tijd om volledig op Torrie te focussen waardoor we ons geen enkel moment verveeld hebben. Haar trainingen verliepen ook vlot en dat maakte ons super trots. De laatste maanden is Torrie veel rustiger geworden waardoor we haar overal mee naartoe konden nemen.”


Betekent Torrie een meerwaarde binnen jullie gezin?
“Torrie heeft gezorgd voor meer verbondenheid omdat we samen een mooi doel hadden om naartoe te werken. Ook de vakantie met de hele familie bracht ons allen dichter bij elkaar, want Torrie is heel geliefd door iedereen en werd in de watten gelegd en bewonderd”, glunderen de zussen. “Ze heeft ons geleerd om verantwoordelijkheid te nemen, vol te houden, geduldig en altijd positief te zijn.”

Hoe gaan jullie om met het feit dat Torrie haar opleiding start?
“We hebben onze weekends al enorm volgepland, maar zullen haar natuurlijk nooit vergeten”, vertelt Catharina. Charlotte voegt er nog aan toe dat ze op voorhand al wisten dat dit moment eraan ging komen en dat het een bepaalde mentale ingesteldheid vergt. “We hebben al enkele weekends vrijgehouden om Torrie als opvang in huis te nemen en kijken daar dan ook volop naar uit”, glimlacht Charlotte. “We zijn enorm trots op Torrie dat ze haar opleiding als blindengeleidehond kan starten.”


Willen jullie in de toekomst nog als pleeggezin fungeren?  
“Absoluut, maar niet met onze huidige job op dit moment. We willen graag genoeg tijd kunnen vrijmaken en doordat we nu terug ter plaatse moeten gaan werken, is dit niet meer even evident”, zegt Charlotte. “In de toekomst zien we ons zeker nog pleeggezin worden. Het was fantastisch om de organisatie Vrienden der Blinden beter te leren kennen en er deel van uit te maken.”

Wil jij ook één van onze pups helpen om een blindengeleidehond te worden? Ervaring is absoluut geen vereiste. Véél liefde en geduld wel! Uiteraard zorgen onze instructeurs voor de nodige ondersteuning! Ben jij onze perfect match? Neem contact op met pleeggezinnen@vriendenderblinden.be. We zorgen zo snel mogelijk voor een antwoordje terug.