Instructeur Jonas in de spotlights.

Jonas fungeert als instructeur bij Vrienden der Blinden. Zijn takenpakket is divers. “Naast het opleiden van blindengeleidehonden, sta ik ook in voor de behandeling van nieuwe aanvragen voor een blindengeleidehond. Daarnaast geef ik workshops aan mensen die op de wachtlijst staan en ben ik medeverantwoordelijk voor het toewijzen van de hond in opleiding aan een toekomstig baasje,” vertelt Jonas. “Een dankbare job, want er gaat een nieuwe wereld open voor de mensen die een blindengeleidehond krijgen. Wij geven hen opnieuw de vrijheid om zich zelfstandig te verplaatsen. De combinatie van de opleiding van de honden die aanzienlijk vooruitgang boeken en het contact hebben met mensen vind ik top”, meent Jonas.

Een gemiddelde werkdag bestaat bij Jonas niet. Zijn werkritme hangt af van de periode waarin de hond zich in zijn opleiding bevindt. “Als ik honden in opleiding heb, focus ik mij daar een hele dag op. De bedoeling is om met elke hond 4 à 5 keer per dag bezig te zijn. Tijdens de stageperiode van het nieuwe baasje en de hond focus ik mij daar 3 weken fulltime op. Er zijn verder constante uitdagingen verbonden aan mijn job, want elke hond en cliënt is verschillend. Ik leer nog elke dag bij”, zegt Jonas.

Het mooiste moment in Jonas zijn job is het vertrek van de blindengeleidehond met zijn nieuwe baasje. “De voldoening is enorm groot, zeker als je de hond zijn eerste stappen ziet zetten in het werkveld én we met z’n allen opnieuw geslaagd zijn in ons doel. Een prachtig moment dat vaak niet te omschrijven valt”, glundert Jonas. Hij heeft ook nog een warme omroep aan al onze lezers. “Blijf ons volgen en onze boodschappen delen! Al is het de kleinste steen dat jullie bijdragen, voor ons betekent dat enorm veel. Zonder steun van buitenaf zouden wij niet kunnen bestaan.”